Energiatehokkaan talon suunnitteluohjeita
Passiivitalossa tilojen lämmitysenergian tarve Etelä-Suomessa n. 20 kWh/brm² vuodessa ja Pohjois-Suomessa n. 30 kWh/brm². Nollaenergiatalolla taas tarkoitetaan rakennusta, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa vähintään sen määrän, jonka se kuluttaa uusiutumatonta energiaa. Tämä tarkoittaa siis pientä omaa energiantuotantoa uusiutuvilla energiamuodoilla, kuten esimerkiksi aurinkokeräimiä tai paneeleita, vesikiertoista takkaa tai tuulienergian hyödyntämistä.
Kun suunnittelet energiatehokkaan talon rakentamista, kiinnitä huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:
Energiatehokkaan talon koko ja muoto
- Turhia tiloja ei kannata rakentaa, koska ne lisäävät rakentamiskustannuksia ja energiankulutusta.
- Ota huomioon perheesi nykyiset ja tulevat tarpeet ja talon muunneltavuus.
- Energiatehokkain muoto talolle on suorakaide. Talossa on vain 4 nurkkaa!
Sijoita vaippaan älä sukanvarteen!
- Rakenna taloon hyvin lämmöneristetty vaippa. Hyvin eristetty vaippa toimii huoltovapaasti 50-100 vuotta. Hyvin lämmöneristetty vaippa takaa myös tasaisen, lämpimän ja vedottoman sisäilman.
- Rakennusvaiheessa eristeiden lisäämisen kustannus on pieni ja takaisinmaksuaika lyhyt – lisäeristäminen jälkikäteen on aina hankalampaa ja kalliimpaa.
- Ikkunat ovat aina rakennuksen vaipan heikoin osa. Energiatehokkaisiin ikkunoihin pitää ja kannattaa investoida.
- Ikkunoiden energiatehokkuutta on helppo vertailla niiden U-arvojen avulla.
- Ikkunoiden aurinkosuojaukseen kannattaa myös panostaa valitsemalla siihen sopivat lasiratkaisut tai erillinen ulkopuolinen aurinkosuojaus
Tiivis talo järkevällä (toimivalla) ilmanvaihdolla
- Passiivi- ja nollaenergiataloissa rakenteiden tiiviys korostuu. Niissä ilmanvaihto hoidetaan aina hallitusti koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla.
- Ilmatiiviyteen päästään hyvällä suunnittelulla ja huolellisella rakentamisella ilman merkittäviä lisäkustannuksia, kunhan siihen kiinnitetään huomiota!
- Lämmöntalteenottolaite (LTO) ottaa talosta poistettavasta lämpimästä ilmasta lämpöä talteen ja lämmittää sisälle tuotavaa raitista ulkoilmaa. Koneen hyötysuhde tuleekin aina olla markkinoiden parhaimmistoa!
- Passiivi- ja nollaenergiataloissa voidaan hyödyntää lämpöpumpputekniikkaa lämmitykseen. Laitteiston mitoitusteho on kuitenkin pienempi kuin huonommin eristetyissä rakennuksissa ja siten investointikustannus on selvästi edullisempi.
Energiatehokas valaistus ja kodinkoneet
- Valitse valaisimia, joissa käytetään energiatehokkaita LED-lamppuja.
- Turhaa valaistusta saadaan vähennettyä liiketunnistimilla ja hämäräkytkimillä.
- Valitse vain parhaan energialuokan kodinkoneita (A-luokka).
- Vertaile energiankulutusta myös viihde-elektroniikkaa hankkiessasi.
Passiivinen maalämpö ja -kylmä
- Maassa on paljon termistä massaa, jota voidaan hyödyntää tuloilman lämmittämiseen ja viilentämiseen. Mikäli putkisto sijoitetaan lattiaeristeiden alle perusmaan ja täyttömaan väliin, hoituu asennus ilman lisäkaivuuta.
- Esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelussa on hyvä huomioida, että maalämpökaivon kautta pystytään esilämmittämään ja -jäähdyttämään ilmanvaihtokoneelle tulevaa ulkoilmaa.
Muita lisäratkaisuja
- Jäteveden lämmöntalteenotto
- Varaava takka ja hukkalämmön talteenotto
- ”Maakellari”