Kokonaisala: 223,0 m2
Huoneistoala: 176,8 m2 + varastoullakko
Tilavuus: 1050 m3
Valmistunut: 2011 kesällä
Seinä U-arvo 0,07 W/(m2 K)
Finnfoam F29 (λDeclared 0,031) 400 mm
Yläpohja U-arvo 0,07 W/(m2 K)
Finnfoam F29 (λDeclared 0,031) 400 mm + kivivilla 50 mm
Alapohja U-arvo 0,09 W/(m2 K)
Finnfoam F-300 300 mm + perusmaa siltti
Ikkunat U-arvo 0,75 W/(m2 K)
Skaala Alfa
Ovet U-arvo 0,70 W/(m2 K)
Poikkileikkauskuva vaipan eristyksestä
vaipan_eristys.png
15 W:lla lämpöä ja
kylmää lattian alta.
Ilmanvaihto ja käyttövesi
Nilan Poistoilmalämpöpumpulla käyttöveden lämmitys sekä kosteidentilojen mukavuuslämpö
Passiivinen maalämpö
Tuloilman esilämmitys talvella ja viilennys kesällä. Maaputkisto lattiaeristeiden alla noin 200m, kiertovesipumppu Grundfor Alpha II, paisuntasäiliö, glykolitäyttö, ilma-neste lämmönvaihdin 1 kW.
Sisäinen ilmankierrätys
Sisäilman kierrätys: puhallin (70W), suodatin, viilennys+takka lämmitys 3 kW, sähkövastukset 4,5 kW
Varaava takka
Hukkalämmön talteenotto ja siirto sisäiseen ilman kierrätykseen
Aurinkolippa
Etelän puolella koko talon mittainen katettu terassi, joka suojaa auringon paahteelta kesällä, mutta talvella aurinko lämmittää sisäilmaa.
Etelän puolella oleva katettu terassi on enemmän kuin terassi. Se on osa nollaenergiatalon kokonaisuutta. Se on passiivisen aurinkoenergian säätöyksikkö – kesällä se suojaa auringolta, mutta talvella ei.
Käyttökokemukset kesä ja syksy ajalta erittäin hyvät. Kesällä ulkona oli yli 30 astetta, mutta passiivisella maalämmöllä tuloilman sai viilennettyä noin 20…21 asteiseksi. Tämä tapahtui siis vain 15 watin kiertovesipumpulla. Sisäilma oli pahimmillaan noin 25 asteista, mutta ensi kesäksi saadaan helpotusta, kun myös sisäisen ilmakierron ilma-neste lämmönvaihdin (3 kW) saadaan passiiviseen maapiiriin. Tällöin sisäilman saa vaikka 20 asteiseksi ja edelleen siis tarvitaan vain 15 wattia sähköä. On turha kenenkään väittää, että passiivi- tai nollaenergia talon viilentäminen vaatii sähköenergiaa.
Syksy ja alkutalvi ollut poikkeuksellisen lämmin, joten varsinainen tulikaste vielä kokematta. Nyt, kun ulkona ollut 0…5 astetta on sisäilma ollut 22…24 asteista. 5 vuorokauden poissaolon aikana hukkalämpöä ei juuri tullut, ja silloin sisäilma laski noin 0,5…1,0 astetta vaikka ajan jaksolle mahtui muutaman asteen pakkasjaksokin. Tuolloin käytössä ei ollut automaattista lämpötilan ja kosteuden mittausjärjestelmää, joka on nyt ollut käytössä reilun viikon. Tässä ajan jaksossa on jo saanut hyödyllistä tutkimustietoa, josta tässä alhaalla nyt muutamia havaintoja.
Kuvaaja auringon paisteen vaikutuksesta
Kuvaaja 1.doc
Kuvaajat sisäilmatilan lämpötiloista
Kuvaaja 2 ja 3.doc
Talven aikana saadaan lisää tietoa, josta raportoidaan näillä sivuille. Tarkkoja energian kulutusarvoja sekä lämpötila ja kosteus käyriä. Toistaiseksi ei ole poltettu tikun tikkua eikä sähkövastuksia käytetty. Myöskään passiivista maalämpöä ei ole vielä käytetty tuloilman esilämmitykseen. Lisälämpöä on arvioitu tarvittavan noin -5…-10 asteen pakkasista alkaen. Tosin määrät ovat silloinkin erittäin pieniä.